Skype

Software Gratuit: SkypeMilioane de utilizatori folosesc zilnic mesargeria instant de la Skype, pe lângă chat, videoconferinţele sunt de o calitate fără concurenţă în momentul de faţă. Preţurile la convorbirile către operatorii mobili de telefonie şi telefonia prin Internet sunt la fel de neglijat. Suportă Windows, Mac, Linux, versiunile de pe telefoanele mobile, PlayStation Vita şi chiar pe noile televizioare care au acces la o conexiune WiFi. Foarte multe companii de recrutare folosesc acest program pentru interviurile online înainte de a angaja pe cineva din altă localitate sau ţară.
Software Gratuit: www.skype.com.

Dropbox

Dropbox
Disponibil gratuit pentru Windows, Mac şi telefoane mobile, Dropbox este un program care vă ajută să depozitaţi fişiere sau foldere în platforma online fără a mai fi nevoie să transportaţi unităţi optice portabile. Doar 2GB sunt disponibili gratuit pentru toţi utilizatorii care şi-au creat cont iar contra unei sume de bani plătite lunar capacitatea de stocare este cuprinsă între 50GB, 500GB şi 1TB. În esenţă Dropbox vă instalează în calculator un folder unde veţi adăuga sau modifica fişierele, acestea fiind disponibile de către dvs. online de la orice calculator sau mobil folosind Dropbox sau browser-ul. Pentru a reuşi să folosiţi cei 2GB de spaţiu gratuit trebuie întâi să completaţi un formular pe care îl găsiţi direct de pe site-ul producătorului la www.dropbox.com. Pentru a câştiga 8GB spaţiu de stocare se trimit invitaţii la prieteni sau pe reţelele de socializare din contul creat iniţial.

TeamViewer

TeamViewer
Folosit în scopuri personale şi nu comerciale poţi accesa calculatorul tău, familiei sau al prietenilor de la distanţă fără setări complicate sau modificarea firewall-ului. TeamViewer poate fi instalat pe toate sistemele de operare existente inclusiv pe telefoanele mobile sau tablete. Autentificarea se face cu ajutorul unui ID şi parolă pe care o primiţi de la persoana care solicită ajutor sau prin setare automată atunci când lucraţi la un calculator personal sau server de la distanţă. Înainte ca o persoană să acceseze calculatorul dvs. este bine să aveţi restul programelor închise pentru a lăsa mai multă memorie RAM alocată programului TeamViewer sau veţi lăsa programul la care trebuie să se lucreze deschis.
Programul poate fi decărcat gratuit de pe site-ul producătorului www.teamviewer.com în EN sau RO.

Instant Messaging: Pidgin

Software Gratuit: Pidgin
AIM, ICQ, Google Talk, Jabber/XMPP, MSN Messenger, Yahoo!, Bonjour, Gadu-Gadu, IRC, Novell GroupWise Messenger, Lotus Sametime, SILC, SIMPLE, MXit, MySpaceIM, şi Zephyr vă sunt cunoscute ca mesagerii instant. Sunt atât de multe programe iar când vrei să intri la fiecare doar ca să vorbeşti cu prietenii îţi ia mult timp instalând fiecare program în parte, de aceea Pidgin este un program de mesagerie care suportă să vă autentificaţi în toate acestea la un loc. Suportă Windows şi Linux iar site-ul vă oferă informaţii despre instalare. La deschiderea programului trebuiesc setate conturile pe care le deţineţi, odată autentificat se începe comunicarea. Varietatea de plugin-uri nu lipseşte aici, printre ele se numără  "autoaccept" adică acceptarea fişierelor trimise de utilizatorii pe care îi aveţi selectaţi de încredere, "conversation color" pentru modificarea culorilor într-o conversaţie şi altele care pot fi descărcate prin program la "plugins". Dacă aveţi o tastatură cu leduri printr-un plugin al acestui program vă puteţi modifica şi lumina de la keyboard. Criptarea şi salvarea mesajelor la fel nu trebuie să lipsească dintr-un program de chat iar pentru reţeaua de jocuri XFire există şi aici un plugin. O listă completă a acestora o gasiţi pe site-ul



Picasa Photo Organizer

Software Gratuit: PicasaCând vine vorba despre organizarea fişierelor tip imagine şi editarea lor nu prea găsim în sistemul de operare unul mai performant. Printre editoarele libere se numără şi Picasa de la picasa.google.com. În timpul instalării să debifaţi partea în care zice să se instaleze instrumentele pentru Internet Explorer. De ce zic asta mereu, în toate postările am recomandat să debifaţi când vi se zice să adăugaţi instrumente pentru Internet Explorer etc. deoarece dacă veţi instala fiecare program cu instrumentele lui o să se îngreuneze browserul iar instrumentele vor ocupa un sfert din browserul dvs. Am văzut la mulţi aşa, de aceea tot aduc aminte acest lucru. Revenind la Picasa puteţi folosi acest produs şi fără să vă conectaţi la contul de Google, acest lucru este valabil când postaţi pozele direct în cont. Pozele se editează prin decupare, schimbarea dimensiunii, adăugarea de efecte, îndepărtează ochii roşii, deci vă poate aduce îmbunătăţiri imaginilor.  Modificate, acestea se pot exporta în calculator sau direct în contul Google+. Crearea de colaje cu acest program aduce o notă artistică pozelor dvs.

Windows Live Movie Maker vs. Kdenlive

Software Gratuit: Windows Live Movie MakerCele două programe sunt folosite pentru editarea video al materialelor care le detineţi. Acestea nu se compară cu produsele profesionale Adobe Premiere Pro şi Final Cut Pro X, dar ca soluţie gratuită aceste programe sunt de folos. Windows Live Movie Maker pentru sistemele de operare de la Microsoft nu vine preinstalat aşa că îl puteţi descărca de pe site-ul producătorului Windows Live Essentials: EN  & RO (în română este numit "Galerie foto şi Movie Maker"). Odată pornit programul puteţi răsfoi după videoclipuri şi fotografii. După caz se adaugă şi muzică de fundal sau se mai fac capturi video direct de la camera web. Titlurile din filme nu trebuie sa lipsească aşa că se adaugă şi acestea iar la sfârşit un generic (credits). Pentru ca prezentarea să fie cât mai captivantă la fiecare fotografie sau videoclip se adaugă texte prin "Adăugare legendă"  (caption). Temele AutoFilm (AutoMovie themes) crează efecte de trecere între părţi  şi acestea sunt: Implicit, Contemporan, Cinematic, Estompare, Panoramare şi Zoom, Alb-negru şi Sepia. Tot direct din program se rotesc imaginile într-o anumită direcţie. Dacă nu sunt suficiente temele autofilm se pot adăuga şi animaţii, acestea sunt tranzaţii introduse automat la sfârşitul fiecărui fişier pentru o trecere mai uşoară în timpul rulării filmului la vizualizare. Prin Editare mai puteţi modifica un videoclip, mări viteza de rulare, tăia o porţiune din film şi ascunde părţi parţiale. La sfârsit, filmul poate fi salvat în calculator sau publicat direct pe YouTube, Facebook şi altele.
Kdenlive folosit pentru Linux şi Max OS X se descarcă de la www.kdenlive.org. Încă nu a ajuns la un nivel de program pentru editare destul de plăcut şi stabil dar este posibil să se lucreze la el şi pe viitor să apară versiuni mai complexe faţă de acesta, iar suportul pentru cei care îl folosesc pentru prima oară nu prea există. Sunt incluse şi aici efecte, tranziţii, recunoaşte mai multe tipuri de fişiere, vizualizarea clipurilor în timp ce editaţi, tăierea sau mutarea părţilor din video.



CDBurnerXP

Programul de inscripţionare CDBurnerXP este un program uşor de instalat, ocupă mai puţin spaţiu şi în timpul instalării puteţi seta limba română, engleza rămâne ca setare implicită (default).

Setup - CDBurnerXP Custom installation/Romanian Screenshot

Dacă deja aveţi un cititor de fişiere .pdf (Adobe Reader X) nu mai este nevoie să instalaţi şi programul Nitro PDF Reader aşa că îl veţi seta pe "I do not want to install Nitro PDF Reader".

Setup - CDBurnerXP Screenshot - I do not want to install Nitro PDF Reader

Trecerea la limba română se face pe la General Settings/Language/Select language.

După setare reintraţi în program iar acum meniul principal apare în română. CDBurnerXP poate inscripţiona discuri cu date, audio, video, poate crea sau inscriptiona imagini gen .ISO (ISO 9660), Joliet şi UDF.  

Setup - CDBurnerXP Screenshot - Inscripţionează conţinutul unei imagini ISO. 

Prezentări video despre produs le puteţi urmări aici.

Nero Kwik Media

Software Gratuit: Nero Kwik Media
Programul gratuit de inscripţionare Nero BurnLite a devenit acuma Nero Kwik Burn. Se pot inscripţiona sau copia fişiere gen muzică, fotografii şi video către unităţile optice CD, DVD şi Blu-ray. Puteţi să importaţi în biblioteca media (Media Library) fişierele direct din dispozitivele portabile sau optice. Pozele pot fi editate direct din program, având posibilitatea de a adăuga numele pe faţa fiecărei persoane din poză apoi automat numele apare şi în următoarele poze. Dacă sunt persoane care apar cu "ochii roşii" se poate modifica direct aici pe la "Modify" (Modify your photo) şi anume Red Eye Removal. Alte modificări ce pot fi făcute sunt Auto Exposure (auto expunere), Auto Color, Auto Enhance (îmbunătăţire automată). Se poate regla lumina (brighten), iluminarea de fundal (backlight), îndrepta poza (straighten), temperatura de culoare şi saturaţie. Aplicaţia cuprinde şi numeroase efecte pentru fotografii printre care Sepia, Blur, Glow. Tăierea fotografiilor se face cu "Crop" manual sau automat având setări predefinite. Orice modificare a pozelor se salvează automat, dar există posibiliatea să aduceţi poza în stadiul cum era prima oară şi anume prin anularea paşilor de editare "Undo edited steps" marcată cu o săgeata albastră spre stănga şi selectaţi direct către Original. Refacerea se face cu "Redo" reprezentată cu o săgeata albastră spre dreapta. "Create Slide Show" vă ajută să creaţi o prezentare a tuturor fişierelor media care le-aţi introdus, adăugând pe fundal muzică, titluri şi teme pentru o prezentare artistică. Aceste prezentări pot fi inscripţionate apoi pe unităţile optice sau pot fi publicate pe reţelele sociale Facebook, Flickr sau YouTube. Valabil doar pentru unele ţări se pot crea albume foto, felicitări, calendare unde vor fi tipărite şi livrate  acasă contra cost. Kwik Media oferă tutoriale pentru ca noii utilizatori să se familiarizeze mai repede cu produsul lor, acestea se găsesc la http://kwikmedia.nero.com/enu/tutorials/. Pentru a descărca produsul mergeţi la http://www.nero.com/enu/downloads-kwik-media-free.php. Nu uitaţi ca în timpul instalării să debifaţi "Nero Ask Toolbar" şi "Make Ask.com my homepage". Puteţi urmări un video de prezentare al produsului mai jos.



Java Runtime Environment

Java
Un alt program important ce trebuie avut după o nouă instalare a sistemului de operare este Java Runtime Enviroment deoarece o mulţime de aplicaţii scrise în Java necesită să ruleze cu acesta începând cu jocuri online, chat, vizualizarea produselor în 3D. Limbajul de programare a fost dezvoltat de către compania SUN Microsystems în 1991 iar începând cu anul 2010 aceştia au fuzionat cu Oracle Corporation . În zilele noastre tehnologia Java se gaseşte peste tot, inclusiv în telefoanele mobile, tablete, computerele de bord al maşinilor etc. De recomandat este să instalaţi ambele versiuni de 32 şi 64-bit.

Adobe Flash Player

Adobe Flash Player
Adobe Flash Player este folosit în browserele tuturor sistemelor de operare cât şi în fiecare dispozitiv portabil, inclusiv a telefoanelor mobile şi tabletelor. Odată instalat se pot vizualiza pe anumite site-uri animaţii flash, vizualiza transmisii în direct de înaltă calitate gen posturi de televiziune etc., şi să urmăriţi clipuri video de înaltă definiţie. Este unul din primele softuri pe care trebuie instalat după o instalare a sistemului de operare. Versiunea în engleză o gasiţi la http://get.adobe.com/flashplayer/ iar pentru altele, inclusiv şi română la http://get.adobe.com/flashplayer/otherversions/

Adobe Reader X

Software Gratuit: Adobe Reader X
Adobe Reader X este destinat vizualizării fişierelor în format .pdf. Începând de la versiunea X puteţi face adnotări în document cu instrumentele "adăugare notă autoadezivă" (sticky note) şi "evidenţiere text" (highlight text). Să nu credeţi că doar culoarea galbenă este standard pentru adnotări, puteţi da un click dreapta şi la "proprietăţi" (Properties) schimbaţi culoarea şi opacitatea. O altă noutate în versiunea X este aceea ca puteţi insera o semnatură pe documentele primite în cazul în care este necesar. O semnatură poate fi creată cu ajutorul tastelor şi schimbarea fonturilor, la fel se face şi cu ajutorul mouse-lui sau adăugând o fotografie digitală scanată cu semnatura dumneavoastră. Daca nu aveţi scaner merge şi cu aparatul foto. Pentru versiunea in engleză mergeti la http://get.adobe.com/reader. Deselectaţi "Free! McAfee Security Scan Plus" şi apoi mergeţi la "Download now". Salvaţi "install_reader10_en_mssd_aih.exe" pe Desktop apoi îl lansaţi de acolo. După terminarea instalării automat vă duce pe site-ul producătorului şi veţi primi mesajul "Installation successful". La lansare, Adobe Reader X vă cere sa acceptaţi licenţa prin "Accept". Alte versiuni incluzând şi limba română merg luate de la http://get.adobe.com/reader/otherversions/. Aici veţi urma trei paşi, unul pentru selectarea sistemului de operare, pasul doi pentru selectarea limbii şi ultimul pas versiunea care doriţi să o descărcaţi.

Articol actualizat pe: https://www.bogdancaraman.com/blog/ro/adobe-acrobat-reader-document-cloud.html

Notepad++

Notepad++ este un editor mai complex faţă de clasicul Notepad din Windows, cu el se poate edita în mai multe limbaje de programare. La instalare e recomandat să instalaţi toate plugin-urile, printre acestea găsim un convertor ce transformă codul ASCII în HEX, un exportator către HTML cât şi un plugin pentru verificarea ortografiei. După instalare se mai pot adauga şi alte plugin-uri mergând la Plugins/Plugin Manager iar la Spell-Checker puteţi să instalaţi şi pentru limba română. Dicţionarele le găsiţi la http://aspell.net/win32/
Se poate lucra cu mai multe documente deschise, ele fiind aşezate frumos în taburile din fereastra principală. Meniurile sunt destul de complexe  şi ele pentru a mulţumi orice utilizator chiar dacă se face o simplă editare, căutare, codificare sau executare a macrocomenzilor.

Ultima versiune de Notepad++ se găseşte la http://notepad-plus-plus.org/ în sectorul Download.

Articol actualizat pe: https://www.bogdancaraman.com/blog/ro/notepadplusplus.html



Audacity - înregistrarea şi editarea sunetelor

Software Gratuit: AudacityAudacity este un program gratuit folosit atât la înregistrarea cât şi la editarea sunetelor. Formatele suportate de acesta sunt WAV, FLAC, AIFF, AU şi fişierele OGG Vorbi atât să le  importe cât şi să le exporte. Se pot face înregistrări audio simultan de la mai multe microfoane, USB-uri şi dizpozitive Firewire.
Piesele muzicale pot fi tăiate, copiate, mixate de altfel se modifică viteza sau înălţimea unei înregistrări.
Cu ajutorul efectelor vă puteţi modifica vocea, elimina zgomotele din fundal, scoaterea vocii de pe o melodie stereo. Pentru mai multe detalii şi desărcarea programului mergeţi la site-ul producătorului Audacity.

Articol actualizat pe: https://www.bogdancaraman.com/blog/ro/audacity.html



Windows Media Player vs. VLC

Windows Media Player se află la versiunea 12 şi vine preinstalat în sistemul de operare. Se poate sincroniza cu dispozitivele gen MP3 player, telefoane mobile, inscripţionează discuri, închiriaţi muzică, să ascultati posturi de radio online în direct. Lista de redare (Playlist) include opţiunea de Evaluare (Rating) unde puteţi da o notă de la unu la cinci stele melodiei sau filmului, de altfel acestea se pot grupa după diferite genuri. Comenzile rapide (shortcuts) de la tastatură sunt de asemena folosite pentru acest program. Ca dezavantaj el nu poate fi descarcat separat, abea recunoaşte formatele .flv şi .mkv, problemă ce se rezolvă dacă descărcaţi codecurile de la Codec Guide şi anume K-Lite Codec Pack Full pentru 32-bit şi K-Lite Codec Pack pentru 64-bit. O alternativă pentru acest program este playerul gratuit VLC ce poate rula pe Windows, Linux, Mac OS X, şi Unix. Suportă o mulţime de codec-uri de aceea nu mai trebuie instalat separat K-Lite. Nu puteţi grupa genurile media ca la Windows Media Player, acestea se crează manual dacă doriţi. Puteţi descărca programul de pe site-ul producătorului la videolan.org/vlc

Articol actualizat pe: https://www.bogdancaraman.com/blog/ro/media-player-classic-home-cinema-vs-vlc-media-player.html

Arhivator / Dezarhivator gratuit

Software Gratuit: 7-Zip
Mulţi primim fişiere comprimate şi ne întrebăm cu ce program să-l deschidem pentru decomprimare şi dacă e posibil să fie şi gratis. 7-Zip este un program care vă poate accesa fişierele gen RAR, ZIP, TAR, GZ, LZH, LZA, ARJ, ISO cât şi propriul format .7z specific programului. Are o viteză destul de mare atât pentru comprimare cât şi decomprimare. Interfaţa programului este destul de simplă, se poate folosi programul şi în limba Română atât pe versiunea de 32-bit cât şi 64-bit. Nu este nevoie să porniţi întâi programul şi apoi să faceţi o comprimare. Cu un simplu click dreapta pe fişier apare opţiunea 7-Zip şi mai departe puteţi să Adăugaţi în "numefişier.7z" sau .zip dupa preferinţe şi aşa aţi arhivat un fişier. Dezerhivarea se face tot dând click dreapta pe fişierul arhivat şi prin 7-Zip veţi da Dezarhivează în "numefişier\". Ca si alte programe acesta nu îţi poate arhiva fişierele de imagine (fotografii). Se poate executa comanda dar ele rămân la aceleaşi mărime. Ultimele versiuni ale programului sunt lansate pe site-ul producătorului la acest link.


Virtual CloneDrive


Virtual CloneDrive realizat de SlySoft.com este un program gratuit care vă poate creea unităţi de disc virtuale (virtual disk) în calculatorul dumneavoastră. El este  folosit pentru a rula fişierele imagine gen ISO, BIN, CCD direct din hard-disk sau reţea. Este ca şi cum ai folosi un CD/DVD pentru unitatea ta optică.

Software Gratuit: Virtual CloneDrive http://www.slysoft.com/en/virtual-clonedrive.html