Komodo Edit

Software Gratuit: Komodo Edit
Komodo Edit creat de compania canadiană ActiveState este un editor pentru limbajele de programare PHP, Python, Ruby, Perl, Tcl, JavaScript, CSS, HTML, Smarty, Django, XML. Programul este scris în XUL (folosit şi de Mozilla Firefox) cât şi în Python cu XPCOM. Prin folosirea anumitor extensii programul devine mai complex. De exemplu dacă vreţi să vă conectaţi la un server FTP, sFTP, FTPS şi altele folosiţi Remote Drive Tree. Există versiuni ale acestui program pentru Windows, Mac OS X cât şi Linux.

Software Gratuit: Komodo Edit

Aptana Studio

Software Gratuit: Aptana Studio
Compania californiană Aptana a dezvoltat un instrument cu sursă deschisă profesional pentru editarea şi construirea aplicaţiilor web bazat pe Eclipse. La rândul său Eclipse este şi el un program cu sursă deschisă scris preponderent în Java. Acesta poate fi folosit pentru a dezvolta aplicații Java și, prin intermediul unor plug-in-uri, în alte limbaje, cum ar fi CC++COBOLPythonPerl și PHP. Există două versiuni de Aptana Studio şi anume Standalone care este şi cea mai mare, in jur de 146 MB la versiunea pentru Windows şi Eclipse Plug-in asta în cazul în care aveţi deja instalat Eclipse. Ambele ediţii sunt compatibile pentru sistemele de operare Mac OS X, Windows (x86 - x64) şi Linux. Aptana Studio se bazează pe câteva instrumente de terţi, inclusiv: 
  • Sun/Oracle Java 1.5.x sau ultima versiune recomandată pentru Mac şi Linux. Windows Installer deja include o versiune compatibilă de Java;
  • Git pentru Windows este de asemenea inclus deoarece este folosit intern pentru a actualiza mediul de scripting, acesta se va iniţializa încă de la prima deschidere a programului Aptana Studio;
  • Mediul de dezvoltare Ruby on Rails va trebui de asemenea setat deoarece programul de instalare nu îl va iniţializa.
Aptana Studio acceptă următoarele tipuri de proiecte: PHP, Ruby, Rails, .Net, Titanium, PyDev (Python, Jython, Iron Python) şi altele.

Software Gratuit: Aptana Studio