Parolele dumneavoastră sunt în siguranţă? Le afişaţi într-un fişier text unde toată lumea ar putea avea acces sau pur şi simplu le notaţi pe o hârtie ţinută în sertar? Sticky Password FREE este un manager de parole gratuit ce poate să reţină în siguranţă până la 15 conturi ale unor site-uri vizitate sau aplicaţiilor specificate cât şi reţinerea marcajelor (bookmarks) din browserele Google Chrome, Firefox, Internet Explorer, Opera, Maxthon, detalii de identitate şi note sigure. Sticky Password poate fi folosit şi ca aplicaţie portabilă unde este transportat oriunde pe un dispozitiv USB. Încă de la început asistentul de configurare (configuration wizard) vă indică să creaţi o parolă master ca să aveţi acces securizat în program; alegerea metodei de autorizare (password protection, USB device, Bluetooth device, No authorization) ultima fiind nerecomandată; selectarea timpului de blocare al aplicaţiei, pornirea programului odată cu sistemul de operare prin startup şi bineînţeles instalarea de extensie valabilă pentru browserul instalat în calculator cât şi ale altor aplicaţii suportate (ex: Mozilla Thunderbird...). Nu uitaţi să închideţi toate aplicaţiile înainte de instalarea extensiilor.
Software Gratuit: Sticky Password FREECCleaner
Adăugat de
Bogdan Caraman
CCleaner Free este un software gratuit ce vă ajută să faceţi curăţenie în calculatorul dumneavoastră prin ştergerea fişierelor temporare din browserul Internet adică istoricul paginilor web, istoricul fişierelor descărcate, golirea memoriei cache, ştergerea cookie-urilor şi alte date privind site-ul şi pluginul, se pot şterge şi parolele reţinute pentru anumite site-uri în care aţi fost logat, golirea datelor salvate pentru completarea automată (autofill) toate aceste lucruri putându-se face şi din fiecare browser la setări dar în plus acest program gratuit vă mai poate şterge fişierele din sistem ce vă pot încetini performanţele calculatorului dumneavoastră, de exemplu "note" (memory dump), golirea coşului de reciclare, fragmente fişiere Chkdsk cât şi golirea spaţiului liber din hard disk. Prin curăţarea registrului se scanează întâi problemele după fişierele DLL orfane, extensii de fişiere nefolosite (.ace, .arj, .tar etc.), probleme Class şi ActiveX, referinţe librării orfane, înregistrări de registru nefolosite, probleme cu fişierele tip Help, înregistrări programe vechi, firewall invalid; după descoperirea acestor probleme se alege opţiunea de "Rezolvă problemele selectate..." apoi de recomandat să acceptaţi şi o copie de siguranţă a registrului în mesajul care apare într-un folder separat sau pe Desktop iar apoi CCleaner încheie procedura prin închidere. Dacă aveţi programe expirate, sau au apărut alte versiuni mai noi, la secţiunea "Unelte" (tools) selectaţi programul pentru dezinstalare. Acelaşi lucru se face şi prin Panou de control\Toate elementele din Panoul de control\Programe și caracteristici dar CCleaner afişează mai repede lista cu programe. Tot aici la Unelte\Start se pot şterge anumite programe care să nu mai ruleze în timp ce porneşte sistemul de operare (operaţiune echivalentă cu "msconfig").
Software Gratuit: CCleaner
Paravan de protecţie gratuit
Adăugat de
Bogdan Caraman
Paravanul de protecţie (firewall) împiedică hackerii, crackerii sau software-ul rău intenționat să acceseze calculatorul. Scopul lui este de a verifica informaţiile venite
de pe Internet sau oricare reţea iar în funcţie de setările făcute din program
acesta le îndepărtează sau le permite să treacă în computer. Există în sistemul
dumneavoastră de operare preinstalat un paravan de protecţie dar dacă doriţi ceva mai mult găsim o varietate de programe firewall gratuite.
COMODO Firewall la instalare vă întreabă dacă doriţi să treceţi de la DNS Servers la COMODO SecureDNS servers şi anume trecerea adresei actuale 192.168.1.1 sau 10.0.0.1 din DNS Servers la 8.26.56.26 şi
156.154.70.22, cât şi permiterea lui "Cloud Based Behavior Analysis" să analizeze programele suspecte şi trimiterea către COMODO. Încă de la prima fereastră "Summary" (sumar) vă indică conexiunile de intrare sau ieşire, câte intrări în sistem nedorite au fost blocate iar la Defense+ indică numărul de fişiere nerecunoscute cât şi aplicaţiile care rulează în Sandbox (de exemplu notepad.exe). În Sandbox se alege un program să ruleze cu anumite restricţii date de dumneavoastră (untrusted, restricted, limited, partially limited). După ce aţi creat anumite reguli şi doriţi ca acestea să nu dispară la o nouă instalare sau le vreţi şi pe alte calculatoare ce au instalate acelaşi firewall de la COMODO setările se pot exporta într-un fişier .cfgx prin Manage My Configurations şi importate după caz.
Software Gratuit: Comodo Firewall
RT Seven Lite
Adăugat de
Bogdan Caraman
Cu acest utilitar veţi reuşi să integraţi într-un kit original de Windows ultimele pachete Service Pack, adăuga imagini de fundal (wallpapers), iconiţe (icons), renunţa la anumite aplicaţii sau drivere, se poate integra seria din kitul de instalare, chiar şi ultimele actualizări făcând un nou DVD bootabil actualizat sau personalizat. Toată această operaţiune poartă denumirea de slipstreaming. În momentul de faţă auziţi mereu de Windows 7 cu SP1 integrat, ei bine pentru a vă face dumneavoastră propriul kit aveţi nevoie în primul rând de DVD-ul original, apoi ultimele pachete Service Pack 1 pentru Windows 7, Windows Automated Installation Kit (AIK) şi bineînţeles programul RT Seven Lite. Pentru integrarea SP1 folosiţi versiunea 2.6.0 alegând versiunea x86 sau x64.
Software Gratuit: RT Seven Lite
Windows Automated Installation Kit (AIK)
Adăugat de
Bogdan Caraman
Windows Automated Installation Kit (AIK) vă ajută să personalizaţi, să instalaţi, să captaţi imagini .iso cu ImageX ale sistemelor de operare Windows pe anumite calculatoare sau pe un disc dur virtual VHD (Virtual Hard Disk) şi să creaţi imagini .iso Windows PE.
Software Gratuit: Windows Automated Installation Kit (AIK)
Sistem de Operare: Windows 7, Windows Server 2008 R2
Windows 7 SP1 MUI Language Packs
Adăugat de
Bogdan Caraman
Numai Windows 7 Ultimate şi Windows 7 Enterprise are dreptul la descărcarea şi instalarea pachetelor lingvistice. Există o metodă în care vă poate ajuta să instalaţi şi pentru celelalte versiuni ale sistemului de operare şi anume Vistalizator, dar înainte de al folosi descărcaţi pachetul lingvistic necesar. Dacă nu aveţi SP1 instalat atunci îl găsiţi aici.
Descarcă direct adresele oficiale pentru pachetele
lingvistice Windows 7 SP1 32-bit
Chinese (Simplified): windows6.1-kb2483139-x86-zh-cn_ae61ea226215f96fc95be33201ffc96755ac7eb5.exe
Chinese (Traditional): windows6.1-kb2483139-x86-zh-hk_411a6bb68728f12f5ced712d9a33fee9ebe0b0b3.exe
Portuguese (Brazil): windows6.1-kb2483139-x86-pt-br_6e1d337b2fd56669d461e82601aa51004fecbd24.exe
Portuguese (Portugal): windows6.1-kb2483139-x86-pt-pt_5cc92ef98ed177b2f6bbae3a0420ee2f12764fab.exe
Descarcă direct adresele oficiale pentru pachetele
lingvistice Windows 7 SP1 64-bit
Chinese (Simplified): windows6.1-kb2483139-x64-zh-cn_2c1884b4fdf6c8e91986369d88bbcaae01c6f187.exe
Chinese (Traditional): windows6.1-kb2483139-x64-zh-hk_285282b1e2f750eeed91466918443b657968d977.exe
Portuguese (Brazil): windows6.1-kb2483139-x64-pt-br_f8035731c55d774c95c7c673aedfd42d52479294.exe
Portuguese (Portugal): windows6.1-kb2483139-x64-pt-pt_78485491088298110a3e78b7a5f95e55ff7808df.exe
Windows 7 Service Pack 1
Adăugat de
Bogdan Caraman
Windows 7 Service Pack 1 RTM Build 7601.17514.101119-1850 conţine
actualizările necesare pentru un sistem Windows 7:
3DP Chip
Adăugat de
Bogdan Caraman
După instalarea unui sistem de operare Windows
fiecărei componente din calculator îi este necesar un driver pentru a fi instalat şi să
funcţioneze. Când cumparaţi un produs gen placă de sunet sau video primiţi un
DVD cu driverele respective dar acestea sunt mai mereu învechite, la fel şi în
cazul laptopurilor. Cum eu sunt de modă veche şi niciodată nu le-am folosit
intru direct pe site-ul producătorului şi le descarc de acolo pentru sistemul
de operare respectiv. 3DP Chip este un fişier executabil, deci nu mai necesită instalare
în calculator, odată deschis ne arată fiecare componentă din calculator,
bineînţeles prima este CPU apoi Motherboard, Videocard, Multimedia, Ethernet card şi altele. Mergând la fiecare ne duce pe site-ul 3dpchip unde arată dacă
există un driver nou ca apoi să-l descărcaţi pentru instalare.
Software Gratuit: 3DP Chip
Yahoo! Messenger
Adăugat de
Bogdan Caraman
O altă aplicaţie pentru mesageria instant foarte des utilizată este Yahoo! Messenger. Pentru a ocoli instalarea unor aplicaţii în plus, instalarea se face personalizată şi anume prin "Custom install". În primul rând dacă nu doriţi ca browserul dumneavoastră să pornească cu Yahoo! ca pagină principală şi motorul de căutare să fie ca setare implicită atunci debifaţi-le pe amandouă. La fel şi bara de scule Yahoo! Toolbar după preferinţe se debifează. În momentul de faţă el nu este compatibil cu Google Chrome.
Dupa ce aţi citit şi bifat Termenii, Condiţiile Suplimentare şi Polititca de Confidenţialitate atunci sunteţi gata pentru instalarea mesageriei instant.
În momentul respectiv se va descărca în calculator fişierul executabil apoi automat va porni şi instalarea. Odată instalat Yahoo! Messenger şi apoi lansat, pentru al folosi în limba română nu trebuie decât să mergeţi la "Language", se apasă "r" pentru a caută română. În listă nu este trecută ca setare implicită aşa că automat va fi descărcată traducerea şi instalată pentru mesagerie.
Nokia PC Suite
Adăugat de
Bogdan Caraman
Posesorii de telefoane mobile Nokia îşi pot transfera fişierele importante sau datele din telefon direct în calculator instalând această aplicaţie gratuit. Există patru modalităţi de a vă conecta şi anume prin Bluetooth, infraroșu (IR), cablu serial (CA-42) şi prin cablu USB. Ca viteză de transfer vă recomand conectarea să fie prin cablul USB. Se pot crea copii de rezervă ale agendei din telefon, ale fişierelor media cât şi a setărilor pentru telefonul respectiv. Tot din program se pot edita contactele din telefon sau se adaugă altele noi fără a mai butona telefonul. SMS-urile pot fi scrise rapid prin acest program şi trimise. Orice aplicaţie nou apărută pentru telefoanele mobile Nokia se instalează cu uşurinţă folosind "Instalare Nokia Suite" dar vă puteţi actualiza şi softul telefonului prin "Actualizare software telefon". Înainte de orice actualizare programul vă sfătuieşte să faceţi o copie de rezervă a tuturor datelor direct în calculator şi bateria să fie încărcată la maxim. Descărcarea hărţilor pentru telefoanele cu GPS la fel nu lipseşte în programul Nokia PC Suite cât şi convertirea melodiilor pentru telefon.
Software Gratuit: Nokia PC Suite
Mozilla Thunderbird
Adăugat de
Bogdan Caraman
Mozilla Thunderbird este o aplicaţie de e-mail gratuită ce oferă utilizatorilor administrarea conturilor de e-mail POP3 şi IMAP.
Se pot accesa conturile deja create de la Yahoo, Hotmail, Lycos, Mail, Gmail şi Libero. Setarea conturilor nu este dificilă, nu trebuie decât să aveţi numele de utilizator şi parola fiecărui cont pe care îl deţineţi. Următoarele caracteristici ale produsului vă poate lămuri să treceţi de la alte produse gen Outlook Express la Thunderbird şi anume: actualizare automată a produsului; autentificarea prin protocolul Kerberos; filtru de Spam; cititor RSS, măsuri anti-phishing, verificarea ortografiei în timpul tastării şi numeroase suplimente disponibile ce fac ca Thunderbird să se extindă.
Software Gratuit: Mozilla Thunderbird
Sistem de Operare: Windows 32 & 64-bit, Linux 32 & 64-bit, Mac OS X
Articol actualizat pe: https://www.bogdancaraman.com/blog/ro/mozilla-thunderbird.html
Ubuntu
Adăugat de
Bogdan Caraman
Ubuntu este un sistem de operare gratuit bazat pe Linux, dezvoltat de comunitate pentru calculatoarele portabile, de birou sau servere ce include toate aplicaţiile de care aveţi nevoie - un navigator pentru
Internet, programe pentru editarea documentelor, prezentărilor şi calcul
tabelar, mesagerie instant iar multe alte aplicaţii le gasiţi în Centrul Software de unde le descărcaţi sau să dezinstalaţi aplicaţiile nedorite. La fiecare şase luni apar cu regularitate noi versiuni Ubuntu. Puteţi folosi versiunea
curentă stabilă sau versiunea curentă de dezvoltare. La ora actuală este lansata versiunea 12.04 LTS (Long-Term Support) ce oferă suport pe termen lung de 5 ani. Ca îmbunătăţire adusă noului sistem de operare este şi cea a lui HUD (The Head-Up Display) adică implementarea sa pentru a căuta în istorie, căutare după alte siteuri web, accesarea meniului Bookmark; în editorul de imagini vizibilitatea uşoară a elementelor din meniu, căutarea unui filtru sau aplicarea comenzilor manuale de anulare (tip undo, glow, shadow), comenzi rapide folosite pentru mesageria instant gen schimbarea statusului; lansarea screensaver-ului; controlarea muzicii, toate acestea nemaiavând nevoie să navigaţi mereu cu mouse-ul după meniuri.
Blender
Adăugat de
Bogdan Caraman
Blender este o aplicaţie cu sursă deschisă care vă permite să creaţi o gamă largă de conţinut 2D şi 3D. Se pot crea modele 3D, simularea apei, animaţie, randare, particule și alte simulări
computerizate, editare non-lineară și crearea aplicațiilor
interactive 3D. De asemea primiţi mult ajutor gratuit din partea comunitaţii online cât şi vizualizarea multor tutoriale care vă ajută în efectuarea unor noi proiecte. Odată pornit programul nu trebuie să setaţi nimic, mă refer la aranjarea uneltelor, totul apare în fereastra de lucru aşa că vă este uşor să creaţi fără să mai pierdeţi timpul căutând uneltele respective. Vă puteţi personaliza temele în meniul de setări, modificarea făcându-se cu ajutorul scripturilor din limbajul de programare Python. Ca orice program de randare necesită un procesor puternic deoarece în timpul randării el este folosit la capacitate maximă.
Software Gratuit: Blender
Sistem de Operare: Windows 32 & 64-bit, Linux 32 & 64-bit, Mac OS X şi FreeBSD
XAMPP
Adăugat de
Bogdan Caraman
Folosit în scopuri educaţionale pentru a vă ajuta
în cazul în care nu aveţi acces la un server comercial sau doriţi să testaţi
paginile web create înainte de a le urca pe server, cu XAMPP vă puteţi crea
singuri un server local. Acesta este un pachet care rulează cu Apache şi
conţine PHP, MySQL, şi Perl.
Suportă Linux, Windows, Mac OS X şi Solaris. După instalare se mai pot activa
modulele FileZilla, Mercury şi Tomcat.
Voi parcurge paşii de instalare pe un sistem Windows.
1. Înainte de a descărca programul trebuie să facem o modificare în fişierul host din C:\Windows\System32\drivers\etc şi anume adăugăm linia 127.0.0.1 localhost; dacă însă folosiţi acest program să ruleze paginile direct pe Internet trebuie să înlocuiţi 127.0.0.1 cu adresa dumneavoastră de IP iar localhost cu domeniul cumpărat (ex: www.domeniulmeu.com).
1. Înainte de a descărca programul trebuie să facem o modificare în fişierul host din C:\Windows\System32\drivers\etc şi anume adăugăm linia 127.0.0.1 localhost; dacă însă folosiţi acest program să ruleze paginile direct pe Internet trebuie să înlocuiţi 127.0.0.1 cu adresa dumneavoastră de IP iar localhost cu domeniul cumpărat (ex: www.domeniulmeu.com).
2. Descărcăm XAMPP Windows Installer de la http://www.apachefriends.org/en/xampp-windows.html şi
apoi lansăm instalarea;
3. Instalarea se va efectua în folderul c:\xampp iar la Service
Section am bifat Apache şi MySQL să ruleze de fiecare dată când intru în
Windows. Odată instalat apare Control Panel pentru XAMPP unde ne indică ce
servicii rulează;
4. Dacă aveţi Skype e bine să mergeţi la Tools\Options\Advanced\ şi debifaţi Use
port 80 and 443 as alternatives for incoming connections pentru că Apache
din programul XAMPP va folosi acel port. Un alt program ce va bloca portul
443 este VMWare Workstation, veţi edita fişierul httpd-ssl.conf din C:\xampp\apache\conf\extra şi
veţi înlocui 443 cu 4430. Sunt două modificări:
...
#Listen 0.0.0.0:443
#Listen [::]:443
Listen 4430
...
ServerName localhost:4430
5. În browser tastaţi localhost pentru a modifca setările de la
Security unde vom schimba parola pentru MySQL şi a proteja directorul XAMPP;
6. Vom modifica acuma fişierul httpd-vhosts.conf din folderul C:\xampp\apache\conf\extra adică
vom spune serverului unde vor rula paginile, dar asta numai în cazul când
rulaţi paginile web pe Internet şi nu în localhost aşa că lasaţi nemodificat
fişierul pentru localhost. Nu voi şterge nimica din fişier, acolo sunt date
nişte exemple iar eu voi insera un cod pentru cele două pagini web, de exemplu
site1 şi site2:
NameVirtualHost *:80
<VirtualHost *:80>
ServerName localhost
DocumentRoot "C:/xampp/htdocs"
<Directory "C:/xampp/htdocs">
Options IncludesNoExec
AllowOverride All
Order allow,deny
Allow from all
</Directory>
</VirtualHost>
<VirtualHost *:80>
ServerName site1
DocumentRoot "C:/xampp/htdocs/site1"
<Directory "C:/xampp/htdocs/site1">
Options Indexes +FollowSymLinks Includes ExecCGI
AllowOverride All
Order allow,deny
Allow from all
</Directory>
</VirtualHost>
<VirtualHost *:80>
ServerName site2
DocumentRoot "C:/xampp/htdocs/site2"
<Directory "C:/xampp/htdocs/site2">
Options Indexes +FollowSymLinks Includes ExecCGI
AllowOverride All
Order allow,deny
Allow from all
</Directory>
</VirtualHost>
Mai puteţi să îl personalizaţi după exemplul din fişier,
cel comentat. După salvare e bine să resetaţi din XAMPP Control Panel Apache şi
MySQL prin Stop şi Start;
7. În folderul C:\xampp\htdocs creaţi cele două
foldere site1 şi site2, acolo pentru fiecare voi crea câte un fişier test index.php cu
codul
<?php
Print "Hello, SITE 1!";
?>
respectiv
<?php
Print "Hello, SITE 2!";
?>
pentru index.php din folderul site2;
8. În browser tastaţi http://localhost/site1/ respectiv http://localhost/site2/ ca
să primiţi mesajul de întâmpinare. Acuma puteţi să vă testaţi paginile web
create folosind folderele respective sau creaţi altele, dar nu uitaţi să
modificaţi httpd-vhosts.conf şi să creaţi alte foldere dacă este cazul să
rulaţi pe Internet paginile web.
Software Gratuit: XAMPP
Articol actualizat pe: https://www.bogdancaraman.com/blog/ro/xampp-pachet-de-programe-pentru-web-server.html
phpMyAdmin
Adăugat de
Bogdan Caraman
phpMyAdmin este un manager online pentru bazele de date MySQL.
Acesta vă oferă unelete pentru administarea completă a structurii şi a datelor.
Pentru acest demo voi folosi versiunea phpMyAdmin-3.5.1-all-languages.zip luată
de pe site-ul producătorului şi voi continua să îl instalez pe un sistem
Windows Server 2008 R2 ce are deja instalat IIS7, Fast CGI şi PHP.
1. Click dreapta pe fişierul .zip şi faceţi extragerea cu Extract
all către destinaţia Desktop, aici nu trebuie să schimbaţi nimica,
lasaţi calea implicită. După extragere se deschide automat fereastra în care au
fost extrase fişierele în folderul phpMyAdmin-3.5.1-all-languages unde îl voi redenumi cu phpmyadmin, acest folder îl voi tăia şi lipi prin
Cut şi Paste în folderul C:\inetpub\wwwroot\phpmyadmin;
2. Deschideţi
IIS Manager şi faceţi extindere la site-ul implicit (Default Web Site)
unde se găseşte phpmyadmin, click dreapta pe el şi apoi Convert to
Application;
3. În
fereastra Add Application lăsaţi setările implicite şi daţi mai departe
pe Ok;
4. Creaţi un
folder C:\temp\phpsessions pentru ca sesiunile din PHP să fie salvate
acolo. Sesiunea este un registru global în care se înregistrează date privind
identitatea utilizatorului. Folderului respectiv îi veţi da drepturi depline
prin click dreapta, Properties, Security, Users apoi
Edit şi în dreptul lui Full control bifaţi Allow;
5. Mergeţi
acuma în folderul unde aveţi instalat PHP, în exemplul meu se află la C:\Program
Files (x86)\PHP\ unde voi edita fişierul php.ini cu Notepad şi voi
căuta cu ajutorul lui CTRL+F următoarele:
session.save_path="C:\Windows\Temp" îl vom
înlocui cu session.save_path="C:\temp\phpsessions"
Dacă nu gasiţi unde să inlocuiţi aşa arată structura după
modificare:
; Default timeout for socket based streams (seconds)
; http://php.net/default-socket-timeout
default_socket_timeout = 60
upload_tmp_dir="C:\Windows\Temp"
session.save_path="C:\temp\phpsessions"
error_log="C:\Windows\temp\php-errors.log"
Dacă tot sunteţi aici verificaţi dacă elementele de mai jos sunt instalate:
extension=php_mysql.dll
extension=php_gd2.dll
extension=php_mbstring.dll
6. La IIS
Manager faceţi din nou extindere la site-ul implicit (Default Web Site)
la phpmyadmin. În fereastra din dreapta dăm două clickuri pe Default
Document, căutam index.php, îl selectăm şi dăm Move up să
apară primul în lista respectivă;
7. În C:\inetpub\wwwroot\phpmyadmin
căutaţi să editaţi fişierul config.sample.inc.php;
8. Căutaţi
linia $cfg['blowfish_secret'] = 'a8b7c6d'; unde vom înlocui a8b7c6d cu
alte numere, cifre şi caractere, limita fiind de 46, eu îl voi înlocui cu
T77Tt~SP$Ox$2}nA^Iq^DSjd4w$8Du0c[6|Nwr497nU
deci codul meu va arăta în felul următor
$cfg['blowfish_secret']
= 'T77Tt~SP$Ox$2}nA^Iq^DSjd4w$8Du0c[6|Nwr497nU'
9.
Următoarele linii ce vor fi modificate sunt
//
$cfg['Servers'][$i]['controluser'] = 'pma';
// $cfg['Servers'][$i]['controlpass'] = 'pmapass';
// $cfg['Servers'][$i]['controlpass'] = 'pmapass';
unde vor
arăta necomentate şi cu pmapass modificat după alegere
$cfg['Servers'][$i]['controluser']
= 'pma';
$cfg['Servers'][$i]['controlpass'] = 'softwaregratuit';
$cfg['Servers'][$i]['controlpass'] = 'softwaregratuit';
10. Următoarele
linii ce vor fi necomentate vor fi cele de la /* Storage database and tables */
şi anume
$cfg['Servers'][$i]['pmadb']
= 'phpmyadmin';
$cfg['Servers'][$i]['bookmarktable'] = 'pma_bookmark';
$cfg['Servers'][$i]['relation'] = 'pma_relation';
$cfg['Servers'][$i]['table_info'] = 'pma_table_info';
$cfg['Servers'][$i]['table_coords'] = 'pma_table_coords';
$cfg['Servers'][$i]['pdf_pages'] = 'pma_pdf_pages';
$cfg['Servers'][$i]['column_info'] = 'pma_column_info';
$cfg['Servers'][$i]['history'] = 'pma_history';
$cfg['Servers'][$i]['table_uiprefs'] = 'pma_table_uiprefs';
// $cfg['Servers'][$i]['tracking'] = 'pma_tracking';
$cfg['Servers'][$i]['designer_coords'] = 'pma_designer_coords';
// $cfg['Servers'][$i]['userconfig'] = 'pma_userconfig';
// $cfg['Servers'][$i]['recent'] = 'pma_recent';
// $cfg['Servers'][$i]['table_uiprefs'] = 'pma_table_uiprefs';
/* Contrib / Swekey authentication */
// $cfg['Servers'][$i]['auth_swekey_config'] = '/etc/swekey-pma.conf';
$cfg['Servers'][$i]['bookmarktable'] = 'pma_bookmark';
$cfg['Servers'][$i]['relation'] = 'pma_relation';
$cfg['Servers'][$i]['table_info'] = 'pma_table_info';
$cfg['Servers'][$i]['table_coords'] = 'pma_table_coords';
$cfg['Servers'][$i]['pdf_pages'] = 'pma_pdf_pages';
$cfg['Servers'][$i]['column_info'] = 'pma_column_info';
$cfg['Servers'][$i]['history'] = 'pma_history';
$cfg['Servers'][$i]['table_uiprefs'] = 'pma_table_uiprefs';
// $cfg['Servers'][$i]['tracking'] = 'pma_tracking';
$cfg['Servers'][$i]['designer_coords'] = 'pma_designer_coords';
// $cfg['Servers'][$i]['userconfig'] = 'pma_userconfig';
// $cfg['Servers'][$i]['recent'] = 'pma_recent';
// $cfg['Servers'][$i]['table_uiprefs'] = 'pma_table_uiprefs';
/* Contrib / Swekey authentication */
// $cfg['Servers'][$i]['auth_swekey_config'] = '/etc/swekey-pma.conf';
scoateţi "//"
la fiecare apoi salvati fişierul prin Save As cu numele config.inc.php în
C:\inetpub\wwwroot\phpmyadmin
11. Permiteţi
cookies la browser şi tastaţi localhost/phpmyadmin unde veţi intra cu
numele de "root" şi parola de la instalarea MySQL;
12. Pentru alte setări urmează sa parcurgeţi paşii din erorile apărute.
12. Pentru alte setări urmează sa parcurgeţi paşii din erorile apărute.
Software
Gratuit: phpMyAdmin
Articol actualizat pe: https://www.bogdancaraman.com/blog/ro/cum-se-instaleaza-phpmyadmin-pe-windows-server.html
Articol actualizat pe: https://www.bogdancaraman.com/blog/ro/cum-se-instaleaza-phpmyadmin-pe-windows-server.html
PHP
Adăugat de
Bogdan Caraman
PHP (acronim recursiv pentru PHP: Hypertext
Preprocessor) este un limbaj de scripting de uz general, cu cod-sursă deschis
(open source), utilizat pe scară largă, și care este potrivit în special pentru
dezvoltarea aplicațiilor web și poate fi integrat în HTML.
Voi parcurge paşii de instalare al versiunii 5.3.12 VC9 x86 Non
Thread Safe Installer pe un sistem Windows Web Server 2008 R2 cu IIS 7 şi
FastCGI instalat:
1. Click dreapta pe fişier şi apoi Install;
2. Prima fereastră este cea de întâmpinare a expertului de
configurare şi anume Welcome to the PHP Setup Wizard, click Next pentru
a continua;
3. Pentru a merge mai departe trebuie să acceptaţi acordul de
licenţă (End-User License Agreement) prin bifarea căsuţei de accept şi apoi Next;
4. Acum selectaţi folderul
de destinaţie, în exemplul meu voi folosi C:\Program
Files (x86)\PHP\
Browse pentru a
parcurge altă destinaţie, după selectare Next;
5. Selectaţi IIS
FastCGI ca server de web ce a fost instalat înainte de a porni instalarea lui
PHP, Next
pentru a continua;
6. Urmează fereastra Choose
Items to Install (alege elemente pentru a instala). Puteţi lăsa setările
implicite dar depinde de necesităţile fiecărui utilizator, de exemplu eu mai
târziu voi instala phpMyAdmin şi am nevoie de elementul Multi-Byte String aşa
că la Extensions parcurg lista până îl găsesc şi îl activez să se instaleze în unitatea de disc locală, Next după ce aţi făcut toate selectările necesare;
7. Marele moment a sosit! Faceţi click pe Install şi urmăriţi magia
care se întâmplă;
8. După instalare apare fereastra finală Completed the PHP Setup Wizard aşa
că nu mai rămâne decât să apăsăm Finish;
9. Vom merge acuma la
C:\Program Files (x86)\PHP şi căutăm php.ini unde vom face câteva
verificări şi modificări, deschideţi php.ini cu Notepad sau Notepad++.
Mai întâi verificăm dacă
elementele următoare sunt instalate şi anume daţi CTRL+F să căutăm
extension=php_mysql.dll
extension=php_gd2.dll
extension=php_mbstring.dll
Toate acestea trebuie să
apară necomentate cu ";". Dacă aţi urmat paşii de instalare totul o
să apară fără ";" în faţă.
Acuma căutăm:
;fastcgi.impersonate = 1; şi îl vom înlocui cu fastcgi.impersonate = 1;
deci îl lăsăm necomentat;
;cgi.fix_pathinfo=1 cu cgi.fix_pathinfo=1
;cgi.force_redirect = 1 cu cgi.force_redirect = 0
;open_basedir = cu open_basedir = C:\inetpub
10. În Command Prompt navigaţi unde aţi instalat PHP, în cazul meu C:\Program
Files (x86)\PHP\ şi tastaţi PHP –info unde va fi afişată o listă lungă de
informaţii. Asta înseamnă că PHP este funcţionabil;
11. Sau navigaţi către directorul C:\inetpub\wwwroot şi creaţi un fişier info.php unde veţi adăuga codul <?php
phpinfo(); ?>
12. Deschideţi browserul şi
tastaţi http://localhost/info.php
unde ar trebui să vedeţi pagina de informaţii PHP.
Software Gratuit: PHP
Articol actualizat pe: https://www.bogdancaraman.com/blog/ro/cum-se-instaleaza-php-pe-windows-server.html
Abonați-vă la:
Postări (Atom)