Antivirus gratuit

Software Gratuit: avast! FREE ANTIVIRUS
Mulţi m-au întrebat ce să facă dacă nu au un antivirus instalat în calculator şi când văd reclame pe Internet gen "îţi scanez pc-ul gratis" să dea click sau nu pe reclamă? Aceasta nu este o soluţie eficientă. Multe reclame de genul ăsta îţi pot infecta calculatorul în loc să-l protejeze. Există o gamă largă de programe antivirus gratuite şi comerciale dar acestea se găsesc la pagina producătorilor. Voi sări direct la cel mai utilizat program gratuit pentru acasă şi anume avast! Free Antivirus.Versiunile lansate sunt pentru PC, Mobile şi Mac. În versiunea PC, avast! oferă Antivirus şi Anti-Spyware, Update-uri Rapide cu Hybrid Cloud şi Asistenţă Remote.
Avast are cele mai multe caracteristici ale antiviruşilor gratuite, capabilităţi în timp real inclusiv de web, e-mail, IM, P2P, scuturi de reţea, scanare boot-time şi o blocare a fişierelor care se comporta neadecvat. Ultima versiune de avast! o puteţi găsi la www.avast.com în sectorul Download. Pentru a vă înregistra produsul mergeţi aici iar după înregistrare vi se va elibera o licenţă valabilă un an. Această înregistrare o puteţi face şi din program iar pentru schimbarea limbii  la Settings. Cele mai noi actualizări pentru baza de date a viruşilor le găsiţi manual şi la Download Updates.

Microsoft Office vs. LibreOffice

Nu este o noutate, toţi ştiu ce este un procesor de text (Word), calcul tabelar (Excel) sau un program de birotică pentru efectuarea unor prezentări grafice (PowerPoint) toate acestea fac parte din gama Microsoft Office, ultima versiune fiind 14 şi a apărut în 2010. Există lansată un Service Pack  şi anume Office 2010 SP1, acesta furnizează cele mai recente actualizări pentru Office 2010 ambelor platforme de 32-bit respectiv 64-bit. Există o varietate de pachete, Office 2010 Acasă şi pentru Şcoală, Acasă şi la Firmă etc., depinde ce programe vreţi să folosiţi din pachetul respectiv şi la câte pc-uri să-l instalaţi.
Sun Microsystems a dezvoltat între 2002-2010 o versiune gratuită a gamei Office şi anume OpenOffice.
Între 2010-2011 OpenOffice a fost dezvoltat la rândul său de compania Oracle Corporation iar recent de Apache Software Foundation redenumind produsul în Apache OpenOffice.
LibreOffice este de asemenea un software de birotică gratuit bazându-se pe codul sursă al suitei OpenOffice.org şi susţinut de compania Novell. Acesta rulează pe Windows, Mac şi Linux având o interfaţă asemănătoare cu cea a lui Office2010 iar ca noutate şi aici se poate exporta documentele în format .PDF. Puteţi primi suport şi aici pe site-ul dezvoltatorului. Ocupă foarte puţin spaţiu pe HDD faţă de Office2010 iar aplicaţiile rulează foarte repede. 

Ultima versiune de LibreOffice o puteţi găsi la www.libreoffice.org în sectorul Download.


Articol actualizat pe: https://www.bogdancaraman.com/blog/ro/microsoft-office-vs-libreoffice.html

Microsoft Windows vs. Linux

Dacă nu eşti un gamer înrăit, sau doar joci jocuri online vă recomand o alternativă a sistemului de operare Windows, adică un Open Source (Sursă deschisă) şi anume LinuxMint. Mulţi folosesc Windows 7 Ultimate pentru că rulează o mulţime de software-uri (Photoshop, Premiere...). Un alt beneficiu al Windows-ului este acela că se găsesesc majoritatea driverelor pentru el şi mai puţin pentru Linux. Tot odată toate erorile ce apar la Windows sunt "văzute" de către tehnicienii de la Microsoft şi aceştia le vor remedia. Un alt beneficiu pentru Windows, doar celor care au licenţa cumpărată, li se oferă şi suport telefonic, în cazul în care aveţi noroc ca linia să fie liberă, de obicei vi se creează un caz iar suportul tehnic va prelua apelul sau după caz mail-ul. De ce nu ne place Windows? Costă mult pentru uzul personal raportat la salariile din România. Dacă nu îţi instalezi un antivirus pe el vei avea probleme în viitor cu viruşii, puteţi la fel folosi un antivirus FREE dar o să discut şi despre asta în următorul blog. Atenţie mare însă să vă instalaţi exact driverele necesare pentru Windows, vă recomand să intraţi pe site-ul producătorului pentru o ultimă versiune de drivere, sincer eu nu am folosit niciodată driverele de pe CD/DVD. Tot odată mulţi au probleme cu Blue Screen of Death (Ecranul Albastru al Morţii) de multe ori îs de la drivere aşa că mare atenţie. Eu de la Windows Millenium încoace nu am mai avut probleme gen Ecranul Albastru. 
Să revenim la LinuxMint, el este bazat pe Ubuntu, un sistem de operare Linux creat pentru computere personale, servere şi notebook-uri. Ocupă un spaţiu mai mic pe HDD-ul vostru şi "mănâncă" mai puţine resurse. Un avantaj bun pentru el faţă de Windows este acela că nu gaseşti viruşi pentru el şi este mult mai stabil. Găseşti mult ajutor pe blogurile create sau forumurile referitoare la sitemul de operare. Mulţi cred că în Linux trebuie să scrii comenzile manual, ei bine aşa era şi la început înainte de a se crea Windows dar le mai poţi folosi şi astăzi prin Command Prompt
În LinuxMint prin Software Manager poţi face download sau să instalezi uşor orice program compatibil cu el şi ce mi-a plăcut este că poti da click pe un soft instalat şi să îi faci update (actualizare) dacă este valabil incluzând şi actualizările pentru sistemul de operare normal. Dezavantajul este că nu prea mulţi dezvoltatori creează softuri pentru Linux, găseşti puţine aplicaţii multimedia pentru el dar după cum am spus dacă ai nevoie să navigi pe Internet, să verifici mailul sau să joci jocuri online prin browser, LinuxMint este o bună alternativă.

Ultima versiune de LinuxMint o puteţi găsi la www.linuxmint.com în sectorul Download.